Svartvit Filmframkallning
Att framkalla svartvit film är enkelt. Det mesta av arbetet kan utföras i vanlig rumsbelysning. Fördelen med att framkalla negativen själv är att man har full kontroll över resultatet. Dessutom får man det gjort med en gång.
Man ska vara noggrann med att följa instruktioner för tillblandning av kemikalier samt noggrannhet med tidtagning och temperatur. Renlighet är också viktigt, man vill inte ha damm eller smutspartiklar som sitter fast på negativen.
När man hanterar kemin är det en god idé att använda ett par plasthandskar och ett förkläde som skyddar mot stänk. Man skall även akta sig för att förorena kemikalierna och äventyra den kemiska processen. Generellt gäller regeln att det inte är så farligt om några droppar vätska vandrar samma väg som filmen genom processen, men i andra riktningen är det allvarligt. Framkallare i fixet går bra men inte fix i framkallaren.
Kravet på mörkrummet är inte så stort, du behöver bara ett mörkt utrymme för att ladda framkallningsdosan. Själva framkallningen görs inte i mörker eftersom filmen ligger skyddad inuti dosan, så det går utmärkt att jobba i badrummet eller köket.
UTRUSTNING
Innan du börjar bör följande saker finnas till hands:
Utrymme
- Ett absolut ljustätt rum ( För att ladda dosan med film )
- Dammfritt utrymme (För att hänga upp filmen på tork )
Utrustning
- Framkallningsdosa
- Termometer ( För att mäta temperaturen på vätskorna. )
- Sax
- Kapsylöppnare ( Eller speciell filmutdragare )
- Mätglas ( Använd olika för fix och framkallare )
- Trattar ( Använd olika för fix och framkallare )
- Klämmor ( Till att hänga upp filmen för torkning )
- Sköljslang ( Till framkallningsdosan, inte nödvändigt)
- Klocka ( Med sekundvisare )
- Två flaskor ( För förvaring av tillblandade vätskor )
- Negativfickor
Kemikalier
- Filmframkallare
- Avbrytningsbad ( Inte ett måste, men rekommenderas )
- Fixerbad ( Finns i form av snabb fix och vanligt fix )
- Vätmedel
Startpaket för mörkrummet säljs av fotohandlarna och brukar kosta runt 500-600 kronor, då ingår all utrustning man behöver. Kemikalierna kostar cirka 200 kronor och man kan då framkalla 20 filmer eller mer med dessa.
Det rekommenderas att avsätta utrustning till just mörkrumsarbetet. Låt en uppsättning mätglas, trattar och saxar m.m. enbart användas till arbete med fotokemikalier.
FÖRBEREDELSER
Noggrannhet när det gäller tider och temperatur är A och O vid filmframkallning. Följ tillverkarens rekommendationer för blandning av vätskor och tider.
Börja med att blanda till framkallare, fix enligt bruksanvisningen på förpackningarna och avbrytningsbad, 50-75 ml hushållsättika (24 procentig) till en liter vatten. Framkallare i pulverform löses upp i vatten enligt bruksanvisningen. Oftast krävs det hett vatten och man bör därför blanda till framkallaren åtminstone några timmar innan den ska användas. Då är man också säker på att allt pulver har löst sig i vattnet.
Förvara kemikalierna i flaskor med tydliga etiketter. Skriv upp tillredningsdatum för hållbarheten är begränsad, då vet du när det är dags att byta kemikalier. Anteckna efter hand hur många filmer som framkallats. Bruksanvisningen anger vanligtvis hur många filmer som kan framkallas/fixeras innan kemikalierna är förbrukade.
Man brukar förlängs framkallningstiden något för varje film som kompensation för att framkallaren successivt förbrukas, mer om detta står på förpackningen. Obs! Vissa framkallare används bara en gång.
Kontrollera temperaturen på kemikalierna. Filmens eller framkallarens datablad ger besked om vilken temperatur det ska vara. Vanligen är det 20 eller 22 grader. Spola flaskans utsida med kallt eller varmt vatten tills framkallarens temperatur är den rätta.
Även avbrytningsbadet, fixet och sköljvattnet bör ha samma temperatur som framkallaren. När det gäller dessa är det dock inte så farligt om det skiljer ett par grader.
LADDNING AV DOSAN
Dagens svartvita filmer är pankromatiska. Det betyder att de är känsliga för ljus av alla färger. Filmen måste med andra ord hanteras i totalt mörker. En filmframkallningsdosa är konstruerad så att den släpper igenom vätska och stänger ute ljus.
Man börjar framkallningen med att ladda filmen i framkallningsdosan. Dosan ska laddas i absolut mörker. Ta god tid på dig att lära dig ladda filmspiralen ordentligt (träna med en kasserad film i dagsljus – och i mörker). När framkallningsdosans lock har satts på kan man arbeta i fullt ljus.
En garderob eller en toalett utan fönster fungerar bra. Men se upp, ofta läcker ljus in under dörren eller genom ventiler. Man måste vara i mörkret några minuter innan ögonen registrerar svaga ljusläckor. Man kan täta med ett tygstycke eller handduk.
Från och med nu måste det vara totalt mörkt.
Ta ut filmen ur kassetten genom att bänd bort locket med hjälp av en kapsyl-öppnare. Ta ut filmen ur filmkassetten, klipp till filmänden så att den blir rak och hörnen en aning rundade. Detta gör det lättare att ladda filmen i dosan. Träd in filmänden i spiralen, in genom de två v-formade taggarna som sticker in och förbi de två metallkulorna. Mata på hela filmen genom att vrida på spiralens halvor fram och tillbaka. Träd på spiralen på axeln och stoppa ned den i dosan. Stäng locket ordentligt. Därefter kan belysningen tändas och resten av arbetet kräver inget mörkrum.
Det är viktigt att på något vis fixera spiralen eller spiralerna i dosan så att de inte ligger lösa och flyttar sig upp och ner vid agiteringen ifall man inte fyller dosen helt med spiraler.
Plastdosorna brukar levereras med en klämring som håller spiralerna på plats. När rostfria dosor används, fyller man på med tomma spiraler tills dosan är full.
FRAMKALLNINGEN
Det finns många olika svartvita filmer och framkallare att välja på och kombinationerna film/framkallare blir otaliga. Filmernas datablad brukar ge flera förslag på lämpliga framkallare och tider/temperaturer för framkallning. Filmtillverkarna brukar ange lämpliga framkallare av deras eget fabrikat och det kan vara svårt att få fram data för andra framkallare. Man får då utgå ifrån filmkänsligheten och prova sig fram.
Det går utmärkt att utföra själva framkallningen i badrummet eller köket. Välj helst en plats med tillgång till rinnande vatten och ytor som inte kan förstöras utifall att man spiller t.ex. diskbänken.
Det som man bör tänka extra noga på är framkallarens koncentration och temperatur, framkallningstiden och agiteringen. Om man slarvar med någon av dessa punkter kommer slutresultatet att variera.
Framkallningstabellen anger hur lång tid filmen ska framkallas vid en viss temperatur. Det finns ofta flera kolumner med olika temperaturer, t.ex. 20, 22 och 24 grader. Ju varmare desto kortare framkallningstid. Om temperaturen avviker för mycket från den rekommenderade måste framkallaren värmas eller kylas i ett vattenbad till rätt temperatur.
Framkallningstiden är viktig. Tag tiden från det ögonblick du börjar hälla framkallare i dosan. Nu är det viktigt att hela filmen blir ordentligt dränkt i framkallaren men lämna lite luft kvar i dosan, den är viktig för agitieringen. Inga luftbubblor får fastna på filmen. Det kan vara bra att i inledningsskedet knacka dosan hårt i bordet några gånger för att avlägsna luftbubblor på filmen.
Agitera (rör om) ordentligt de första 30 sekunderna. Bäst brukar det vara att vända upp och ned på dosan några gånger. Sätt ned dosan när de 30 första sekunderna har passerat. Upprepa proceduren med en halv minuts mellanrum men agitera bara under 5 sekunder varje gång. Varken för mycket eller för lite agitering är bra.
Häll ur framkallaren när det återstår c:a 10 sekunder av tiden. På så sätt kan avbrytningsbadet hällas i vid rätt tidpunkt.
STOPPBADET
När framkallningstiden är slut hälls stoppbadet ( avbrytningsbadet ) i dosan. Använd ( 7 ml isättika till 1l vatten ) eller ( 50-75 ml hushållsättika till 1l vatten) Det finns även färdigt stoppbad att köpa. Detta behöver endast vara i dosan under ca 30 sek. Håll samma temperatur som framkallaren.
FIXERINGEN
Filmen skall sedan fixeras, dvs den skall göras ljusbeständig. Fixet löser bort de oexponerade och oframkallade silversalterna och gör därmed filmen okänslig för ljus. Det är viktigt att fixera tillräckligt länge. Alla silversalter måste bort, annars kommer negativen att gulna efter att tag.
Använd snabbfix som spädes enligt fabrikantens anvisningar. Fixera så länge som förpackningen anger och håll samma temperatur som tidigare.
Häll på fixet och agitera på samma sätt som med framkallaren, dvs agitera de första 30 sekunderna och sedan 5 sekunder på varje halv minut. Häll sedan tillbaka fixet i flaskan. Filmen påverkas inte längre av ljuset.
Det utblandade fixet kan användas flera gånger, man får lägga på lite tid på fixeringstiden ju mer fixet är använt. Ett lämpligt sätt att kontroller vilken fixeringstid man skall använda är efter regeln: ”fixeringstiden är dubbla klarningstiden”. Klarningstiden är den tid det tar för fixet att lösa bort de grå silversalterna. Gör så här, doppa i vanligt ljus ner en filmbit i fixet och kontrollera hur lång tid det tar för filmbiten att bli helt klar. Fördubbla denna tid och du har en lämplig fixeringstid.
SKÖLJNINGEN
Efter fixeringen skall filmen sköljas ren från kemikalier. Eftersom filmen nu inte längre är ljuskänslig, kan resten av processen utföras i normalt ljus. Antingen öppnar man locket på dosan och låter filmen skölja under rinnande vatten eller med en speciell slang som passar till de flesta kranar och som man fäster i dosans mitten hål, så blir sköljningen effektivare.
Skölj under rinnande vatten. Se till att i vattentemperaturen ligger runt 20 grader innan du börjar att skölja filmen. Häll ett öga på temperaturen under hela sköljtiden. Filmen kan ta skada av för varmt vatten och i för kallt vatten sköljer inte ur fixet tillräckligt effektivt. Skölj i 10 till 20 minuter beroende på metod.
När sköljningen är avslutad och vattenkranen stängts av kan man hälla lite vätmedel i vattnet och röra om filmen i. Det reducerar ytspänningen och minimerar risken för torkfläckar, dvs ringar efter vattendroppar.
TORKNING
Dela på spiralen och tag försiktigt ur filmen. Låt inte filmen komma emot någonting för filmens yta är extremt ömtålig innan den torkat, damm och trådar fastnar lätt på filmen.
Om man vill så kan filmen torkas bort från eventuellt överflödigt vatten med en speciell filmavtorkare eller en bit fuktigt sämskskinn eller annan mjuk trasa. På den blanka sidan, ej på emulsionsidan. Detta är inget som rekommenderas för en nybörjare för filmen repas lätt.
Häng upp filmen med hjälp av filmklämmor. Låt den hänga ifred på en dammfri plats tills den torkat. Har man tillgång till ett torkskåp så kan torka filmen i detta, var noga med att filmen inte berör någon vägg eller dylikt när den torkas.
ARKIVERING
När filmen torkat efter några timmar, klipp ner i lagom längder och skjut in negativremsorna i ett skyddande negativark. Försök dokumentera med en gång på negativarket datum, motiv m.m. Det underlättar mycket när man skall leta upp gamla negativ.
EFTERARBETE
Skölj av alla utrustningen som varit i kontakt med kemikalierna noga. Framkallningsdosan och spiralerna måste vara torra innan en ny film framkallas. Att ladda film i en fuktig spiral är omöjligt.
UTVÄRDERING
- Ett överexponerat negativ har fått för mycket ljus vid fotograferingen och blir därför för mörkt (tätt); den färdiga bilden kommer att sakna detaljer i de ljusa partierna.
- Ett underexponerat negativ har fått för lite ljus vid fotograferingen och blir därför för ljust (tunt); den färdiga bilden kommer att sakna detaljer i skuggorna.
- Ett rätt exponerat negativ ger kopior med detaljer både i skuggor och dagrar.
Över och underframkallning påverkar också negativets täthet och dess kontrast. Genom att se på siffrorna i marginalen på filmen kan man få en grov uppfattning om hur filmen framkallats. Ifall siffrorna är mycket svaga tyder det på för kort framkallningstid och ifall de ser mycket täta och svarta ut är filmen överframkallad.
Sammanfattning
1. FÖRBEREDELSER
Blanda till kemikalierna ( framkallare, fix och stoppbad ).
Häll framkallaren i förvaringsbehållarna.
Skriv upp datum och antal filmer som skall framkallas.
2. LADDNING AV DOSAN
Utförs i totalt mörker
- Öppna filmkassetten med hjälp av en kapsylöppnare.
- Ta ut filmen ur kassetten och trä in den i spiralen.
- Lägg ner spiralerna i dosan och stäng locket.
3. FRAMKALLNING
- Öppna det lilla plast locket på dosan.
- Häll på framkallaren och börja ta tid
- Stäng plastlocket och knacka dosan några gånger i bordet.
- Agitera första halvminuten och sedan cirka 5 sek. var 30 sek.
- Häll tillbaka framkallaren i behållaren då 10 sek. återstår.
4. STOPPBAD
Häll i stoppbadet
Agitera i cirka 30 sek. och häll sedan ut stoppbadet.
5. FIXERING
- Häll på fixeringen och börja ta tid.
- Agitera som tidigare.
- Efter cirka halva tiden så är inte filmen ljuskänslig längre
- Efter fixeringstidens slut, häll tillbaka kemin i behållaren.
6. SKÖLJNING
- Låt filmen skölj i 10-20 minuter.
- Även detta runt 20 grader.
7. VÄTMEDEL
- När sköljen är avslutad, häll i några droppar vätmedel i vattnet.
- Agitera några sekunder.
- Häll ut vätmedlet.
8. TORKNING
- Plocka ut filmen ur spiralen.
- Eventuellt torka bort överflödigt vatten från filmen.
- Häng den på ett dammfritt ställe i en filmklämma
- Använd även en filmklämma nertill.
- Skölj noga ur använda mått, trattar och dosa m.m.
Har du några frågor, synpunkter eller kommentarer på denna text, så hör av dig till mig. Skicka e-post till info@ottingius.se eller använd formuläret på ”kontaktsidan” ifall du inte har något e-post program installerat.
www.ottingius.se
Här publiceras jag ett urval av min verksamhet under året. Men tyvärr så har jag ingen möjlighet att visa allt. Men är ni intresserad av något så hör gärna av er så kan jag visa mer.
Copyright Peter Ottingius
Alla texter och bilder på denna hemsida får ej kopieras, spridas eller på annat sätt användas utan min tillåtelse.
Mest lästa
Instagramkonton
Kontakta mig
Kontaktformulär
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fotostudion
Ångpannegatan 2E
Backaplan, Göteborg
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
OBSERVERA
Endast tidsbokade
möten i studion